Positief leiderschap: de katalysator voor mooie resultaten

Als het aankomt op het leiden van een team, dan bestaat er geen ‘one size fits all’ aanpak. Leidinggevenden die dat wel proberen, komen er al snel achter dat dit eerder een ‘one size fits none’ uitwerking heeft. Ieder teamlid is uniek, maakt eigen afwegingen en heeft andere motieven om het werk uit te voeren. Wil je het maximale uit het potentieel van die diversiteit aan medewerkers halen, dan behoeft dat een bepaalde manier van leidinggeven. De uitdaging van jou als leidinggevende is om je team zodanig te ontwikkelen dat ieders talent optimaal wordt benut om de teamprestatie neer te zetten. Dat bereik je met positief leiderschap.

 

Wat is positief leiderschap?

De naam zegt het al: een leidinggevende die positief leiderschap beoefent, benadert teamleden en situaties vanuit een positieve invalshoek. Er wordt gekeken naar ieders sterke kanten, de sfeer is positief en successen worden gevierd. Gaat er een keer iets mis? Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Waar mensen werken worden immers fouten gemaakt. Met positief leiderschap wordt dit gezien als een les waarvan het team kan leren, waardoor men uiteindelijk samen kan groeien en nóg betere resultaten kan bereiken.

 

Leiderschapsontwikkeling: de voordelen

Als leidinggevende wil je jouw team zo ontwikkelen dat het talent van ieder teamlid wordt ingezet om de best mogelijke prestatie neer te zetten. Je doel is dat je team die prestatie zelfstandig realiseert, zodat jij verder kunt bouwen aan de ontwikkeling van je team vanuit een positieve focus. Medewerkers floreren als zij op een positieve manier worden gestimuleerd en gemotiveerd. Door die leiderschapsstijl te hanteren, geef je medewerkers de ruimte initiatief te nemen en weten ze dat zij niet worden afgestraft als dingen minder goed gaan. Maar hoe positief je ook bent, het kan een uitdaging zijn om daar rustig op te reageren en bij te sturen tot het gewenste gedrag van je team. Door je leiderschapscapaciteiten onder de loep te nemen en te ontwikkelen, ervaar je al snel de positieve invloed die je leiderschapsstijl heeft op de prestaties van je team en de sfeer op de werkvloer.

 

Positief leidinggeven

Wat houdt positief leidinggeven nu concreet in? Wat moet je doen om je team echt aan te slingeren? Dit zijn de vijf punten waar een positieve leider in uitblinkt:

  1. Deze leider vindt de belangrijkste ‘knoppen’ om aan te draaien bij teammotivatie;
  2. Deze leider implementeert quick-wins om de motivatie te versterken;
  3. Deze leider coacht diens medewerkers effectief en inspirerend;
  4. Deze leider ontwikkelt een werkfocus waarbij die stuurt op wat wél werkt in plaats van wat niet werkt;
  5. Deze leider stuurt gedrag positief bij.

 

Leiderschap training

Wil je weten aan welke knoppen je moet draaien om de prestaties van je team te optimaliseren? In onze Basistraining Leidinggeven leer je de fijne kneepjes van het vak, zodat je jouw leidinggevende capaciteiten volledig kunt benutten om zo de mooiste resultaten te behalen.