Blijven experimenteren met nieuw opgedane kennis, interview met een PiTtiG-deelnemer

Meer gebruikmaken van de ideeën die haar team aandraagt, dat is een van de veranderingen die Anke Rumpf van technische groothandel Hogeweg Goor heeft doorgevoerd sinds ze de PiTtiG basistraining Leidinggeven afrondde. Als leidinggevende van het team Showroom bij de groothandel experimenteert ze er inmiddels op los met de kennis die ze opdeed in de training. We interviewden Anke over haar ervaring met de PiTtiG-training en wat ze nu als teamleider anders doet dan voorheen.

 

Anke, je hebt de basistraining Leidinggeven van PiTtiG gevolgd. Hoe heb je de training ervaren?

De trainingen waren ontzettend nuttig en leerzaam. Tijdens de trainingen was er een veilige leeromgeving, waarin je middels rollenspellen goed kon experimenteren met nieuw gedrag. Je leerde meer in dialoog te gaan met je medewerkers op een respectvolle manier. Ook leerde je hoe je niet altijd ‘alle apen op je schouder’ krijgt en hoe je ook en juist je team kunt inzetten om met goede oplossingen of ideeën te komen. Ik kreeg ook de hele tijd een spiegel voorgehouden en dat werkte heel goed. De PiTtiG-trainster trainde zeer prettig; ze nam tijd voor vragen, toonde veel respect voor de deelnemers en controleerde regelmatig of we ‘er nog bij waren’. De aanwezige kennis bij de PiTtiG-trainster van de groothandel is echt een pre, dat merk je.

 

Wat vond je van de bijbehorende e-learning omgeving?

Na afloop van de trainingen bestudeerde ik de bijbehorende e-learnings. Door de theorie in de e-learnings vielen dan ook de kwartjes vanuit de trainingen op hun plek. In de e-learnings stonden nuttige theorieën en waardevolle praktijkopdrachten, zoals bijvoorbeeld een motivatieonderzoek uitvoeren of een sturingsgesprek voeren. De praktijkopdrachten heb ik in de praktijk uitgevoerd en die waren soms wel PiTtiG. De uitwerking ervan stuurde ik op naar de PiTtiG-trainster, die me voorzag van een waardevolle terugkoppeling.

 

Wat doe je beter en slimmer sinds het volgen van de training?

Ik ga meer dan voorheen in gesprek met mijn team over hun ideeën, denkrichtingen en oplossingen. In plaats van wat ik voorheen deed: “Niet zeuren, schouders eronder en we gaan het zo doen!” Voorheen schoot ik nogal eens in de oplossingsreflex, waar ik nu juist meer de ideeën van m’n team ophaal. En tuurlijk gaan dingen die ik geleerd heb tijdens de training niet meteen altijd goed. Ik blijf experimenteren.

 

Hoe vond je het om samen met andere groothandels te trainen?

Samen trainen met collega-groothandels heb ik als heel waardevol ervaren. Het is altijd leerzaam om een kijkje in de keuken van een collega-groothandel te nemen. Daaraan toets je hoe je het zelf doet. Soms zijn het feestjes van herkenning, soms denk je: hé, dat ga ik zo ook eens proberen.

 

Zou je de PiTtiG basistraining Leidinggeven aanbevelen aan collega’s in de groothandel?

Ja, zeker! Door de trainingen ben ik zelf gegroeid en daardoor ook mijn hele team!

 

Technische groothandel Hogeweg Goor

Technische groothandel Hogeweg Goor is al bijna 55 jaar een begrip als sanitair- en installatiegroothandel. Naast een showroom heeft Hogeweg Goor een breed assortiment aan installatiematerialen, zoals sanitair, tegels, verwarming, riolering en non-ferro metalen.