Een veilige werkvloer begint bij jezelf

Een veilige werkvloer begint bij jezelf!

Een ongeluk in een magazijn zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn er tal van oplossingen voorhanden om het magazijn veiliger te maken. Dit zijn de 4 belangrijkste tips om veiligheid in en rondom magazijnen te vergroten.

Tip 1: Veiligheid begint met discipline
Discipline en toewijding zijn belangrijke randvoorwaarden voor een werkend veiligheidsbeleid. Niet alleen moeten deze uitgangspunten in het veiligheidsbeleid ingebouwd zijn, ook moet er voldoende commitment zijn. Het geven van de juiste voorbeelden is daarbij essentieel. Ook moet men open staan voor ideeen van medewerkers.

Tip 2: Een gewaarschuwd mens telt voor 2
In een magazijn heeft de voetganger de grootste kans om te worden aangereden. Echter, er zijn tal van tools op de markt die de heftruckchauffeur waarschuwen. En zo kan een ongeval worden voorkomen. Denk aan veiligheidssysteem SIS dat de chauffeur waarschuwt met behulp van een visueel en een geluidsignaal. Met het Bluespot-systeem, kunnen daarentegen voetgangers worden gewaarschuwd voor een naderende heftruck.

Tip 3: Een doordacht verkeersplan is essentieel
Met een verkeersplan kunnen ongevallen goed worden vermeden. Het gedrag van de medewerker is daarbij bepalend. Door middel van een duidelijk pad en hekwerken kan worden voorkomen dat voetgangers plots voor een heftruck lopen. Daarnaast kunnen ook een goede rijtraining en aanrijdbeveiliging ongevallen voorkomen.

Tip 4: Maak duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken zorgen ervoor dat chauffeurs weten wat zij doen. De afspraken moeten overal gelden, zeker in de buurt van laaddocks. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste ongevallen hier gebeuren. Met de juiste werkkleding zijn werknemers bovendien goed beschermd.

Meer tips voor een veilige werkomgeving binnen de technische groothandel? U komt het te weten tijdens een module of opleiding van PiTtiG Logistiek.