In enkele stappen een succesvol dashboard

Voor een chauffeur is een dashboard cruciaal. De kilometerteller en dagteller vertellen hem of hij zijn planning voor die dag haalt. De brandstofmeter waarschuwt de chauffeur als het tijd is voor een dosis nieuwe energie. Wanneer de motor zich te lang over de toeren werkt, gaat de temperatuurindicator branden. En als het oliekannetje oplicht omdat het smeermiddel opraakt, dreigt de boel vast te lopen.

In het besturen van een auto en het aansturen van een magazijn zitten grote overeenkomsten. In beide gevallen is informatie over het te besturen voorwerp of proces onontbeerlijk. Een warehouse manager die niet de productiviteit van zijn medewerkers meet, weet niet hoeveel pallets en dozen hij met de huidige bezetting nog meer kan verstouwen. Een magazijn waarin niet het aantal pickfouten wordt geregistreerd zal nooit foutloos werken.

Dashboard monitoren

Een dashboard zorgt dat je in één oogopslag een beeld hebt van de belangrijkste punten op het vlak van kwaliteit en veiligheid. Om effectief te monitoren moet een dashboard onder meer de volgende activiteiten ondersteunen:

  1. Een overzicht geven van wat er zich op een relatief hoog niveau afspeelt. Dit moet snel gescand kunnen worden, waarbij onderwerpen die aandacht nodig hebben opvallen.
  2. Genoeg informatie geven, zodat bij een afwijking de gebruiker direct kan bepalen of er actie ondernomen moet worden.

Een dashboard bestaat uit grafieken, tabellen, metertjes, etc. Om de verschillende indicatoren goed weer te kunnen geven zijn hieraan ook een aantal eisen verbonden:

  • De waarde moet in de context geplaatst worden, door deze vergelijking kan de prestatie bepaald worden. Alleen een cijfer zegt natuurlijk niets.
  • Simpel (niet meer informatie dan nodig en geen overmatig kleur gebruik) en nadruk op de meest belangrijke data.
  • Efficiënt met de ruimte omgaan.
  • Visuele weergave gebruiken in plaats van alleen tekst. Dit is sneller waar te nemen.

Inrichten van een dashboard

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die dasboards bieden om de kwaliteit en veiligheid te verbeteren. In de logistieke opleidingen van PiTtiG leer je meer over dashboards, het effectief inrichten ervan en andere methoden om de kwaliteitsstandaarden binnen de technische groothandel op een hoger niveau te tillen.