De 5 disciplines van Peter Senge voor jouw technische groothandel als lerende organisatie

Het vermogen om te leren en te groeien is een belangrijk kenmerk van een succesvolle technische groothandel. Je blijven ontwikkelen en een groot aanpassingsvermogen zijn van groot belang in zo’n lerende organisatie. Of het nu gaat om het verwerven van nieuwe vaardigheden, het optimaliseren van bestaande processen of het bevorderen van innovatie, leren is onmisbaar als je je wilt onderscheiden en succesvol wilt zijn en blijven. Voor een succesvol leerklimaat is het nodig dat je een omgeving creëert waarin je medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? De Amerikaanse wetenschapper Peter Senge heeft 5 disciplines geïdentificeerd waarmee je van je technische groothandel een lerende organisatie kunt maken.

Wat is een lerende organisatie?

Een lerende organisatie is een werkomgeving die aanstuurt op constante ontwikkeling en verbetering. Vanaf de jaren negentig won dit idee aan populariteit door het boek “The Fifth Discipline” van Peter Senge. In het boek omschrijft Senge een lerende organisatie als een plek waar mensen hun capaciteiten continu verbeteren, waar nieuwe en uitgebreide patronen van denken worden aangemoedigd, waar collectieve aspiraties worden gerealiseerd, en waar mensen worden gestimuleerd om van en met elkaar te leren.

De 5 disciplines volgens Senge

Peter Senge onderscheidt 5 disciplines waar je je op focust om een lerende organisatie te worden en zo je medewerkers te stimuleren in hun ontwikkeling.

  1. Persoonlijk meesterschap: het continu verbreden en verfijnen van expertise en vaardigheden.
  2. Mentale modellen: onderliggende overtuigingen en aannames die ons handelen en onze manier van kijken naar de wereld beïnvloeden.
  3. Een gezamenlijke visie ontwikkelen: het vermogen om een gedeelde toekomstvisie te bouwen en te communiceren.
  4. Teamleren: het vermogen van teams ontwikkelen om samen te leren en gewenste resultaten te behalen.
  5. Systemisch denken: kunnen zien en begrijpen hoe dingen met elkaar in verband staan, en hoe zij veranderen binnen een geheel.

Hoe maak je van jouw technische groothandel een lerende organisatie?

Om een lerende organisatie worden, dien je open te staan voor aanpassingen. Het vraagt om sterke leiders die in staat zijn deze veranderingen te stimuleren en te begeleiden. Voor theoretisch opgeleiden is leren vaak een vanzelfsprekendheid. Maar hoe stimuleer je een leercultuur bij praktisch ingestelde medewerkers? Daar helpen we je graag bij door middel van onze PiTtiG trainingen. Bezoek onze trainingspagina voor het volledige aanbod.