Teamwork makes the dream work: hoe werk je goed samen?

Maria is bezig met orderpicken. Die grote bestelling moet eruit, en snel ook. Normaal gesproken zou ze bij een deadline als deze de hulp inschakelen van een collega, maar na tien minuten vergeefs zoeken, was ze toch maar aan de slag gegaan. Ze rent en vliegt en komt uiteindelijk met – zo hoopt ze – alle onderdelen om vijf voor twaalf aan bij Richard. Althans, bij zijn werkplek. Zelf is hij in geen velden of wegen te bekennen, terwijl hij toch zou moeten zorgen voor het verpakken en labelen van de bestelling. Zo is die bestelling alsnog niet op tijd klaar… Het team is niet goed op elkaar ingespeeld, zonde! Hoe kunnen ze hun werk in het vervolg meer gestroomlijnd laten verlopen? Hoe kan het team beter functioneren en zo klanten tevreden houden? Ze zeggen niet voor niets: teamwork makes the dream work. Hoe werk je goed samen?

 

Waarom is teamwork belangrijk?

In de logistiek draait het om strak ingeregelde processen zodat de klant elke dag weer 100% kwaliteit in de uitlevering ervaart. Teamwork is belangrijk. Hoe moet je de taken verdelen zodat het proces ook inderdaad goed wordt uitgevoerd? Wie heeft welke kwaliteiten om de afdeling vloeiend te laten draaien? Als op elke plaats de juiste persoon staat, is er rust en continuïteit zodat de afdeling lekker draait. Zijn jullie als afdeling flexibel genoeg om pieken op te vangen en in rustigere uren de productiviteit op peil te houden? Je collega’s heb je niet voor het uitkiezen. De manier waarop je samenwerkt als team wel.

Door aandacht te hebben voor het functioneren van je team, help je je werknemers in hun ontwikkeling. Dit is gunstig voor zowel de werknemer zelf als het team en jullie organisatie als geheel. Teams die op elkaar ingespeeld zijn, presteren beter. Vervolgens leiden deze betere prestaties tot meer vertrouwen elkaar, waardoor de teamleden prettiger kunnen samenwerken en het proces steeds gestroomlijnder verloopt.

 

Teamwork: 1+1=3

Teamwork vormt de hoeksteen van jullie succes als logistieke medewerkers. Door goed samen te werken, elkaar te ondersteunen en de talenten van ieder teamlid in te zetten, bouw je als team aan een stevige fundering, die met de tijd steeds sterker wordt. Echt samenwerken en elkaar helpen, zorgt niet alleen voor meer positiviteit binnen het team; het werkt veel verder door dan dat. Ga maar eens na wat een gebrek aan teamwork teweegbrengt. Omdat ze alles alleen moest doen, heeft Maria in alle haast niet alle onderdelen verzameld die de klant nodig heeft. Bovendien wordt de bestelling ook nog eens te laat geleverd, omdat Richard niet op tijd te vinden was en de vrachtwagen dus al vertrok voordat alles ingepakt was. Een gebrek aan teamwork levert dus niet alleen wrijving op binnen het team, maar ook ontevreden klanten. En dat betekent over het algemeen niet veel goeds voor de omzet van je bedrijf. Een keer een fout wordt nog wel vergeven, maar als het structureel verkeerd gaat, dan is men misschien toch geneigd op zoek te gaan naar een andere groothandel. Zo heeft een haperende samenwerking binnen een team verstrekkende gevolgen.

Door daarentegen wél goed samen te werken, voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt en kunnen jullie daadwerkelijk groeien en bouwen aan de toekomst binnen een florerende groothandel.

 

Wil je profiteren van goed teamwork in je bedrijf?

In onze PiTtiG training Teamwork leren je medewerkers en teamleiders alle vaardigheden zich te ontwikkelen tot een hecht, volledig op elkaar ingespeeld team. Klik hier voor meer informatie over de training.