Interactief trainen via virtual class

 

Interactief en virtueel blijven trainen tijdens Corona

Corona heeft absoluut impact op de opleidingen en trainingen van de Praktijkacademie Technische Groothandel PiTtiG. Lopende trajecten zijn tijdelijk ‘on hold’ gezet, in gevallen stopgezet en het opstarten van eventuele nieuwe trajecten is in gevallen vooruitgeschoven.

 

Wat digitaal kan, is omgezet naar digitaal

Bestaande en lopende trajecten die digitaal konden, hebben we digitaal omgezet en uitgevoerd. In een eerdere nieuwsbrief las je al over de ervaringen van een deelneemster in het PiTtiG mbo-4 accountmanagement programma. In deze nieuwsbrief vertellen we je over de ombouw van onze bedrijfsgerichte trainingsprogramma’s naar een Corona bestendige aanpak.

 

Corona is op de korte termijn nog onder ons

In de wetenschap dat Corona ons nog wel even in de greep houdt, bouwen we onze programma’s nu in eerste instantie vanuit een online variant, die je dan later altijd weer kunt omzetten naar een live variant. In het “oude normaal” deden we dat andersom. Een virtuele aanpak omzetten naar een live aanpak is makkelijker dan van live naar virtueel. Het geeft ook meer zekerheid van uitvoering. “Virtueel heb je, live kun je krijgen”. En wat zijn daar nu de ervaringen mee? Met virtueel trainen vanaf het scherm?

 

Interactief trainen vanaf het scherm

Recent hebben we een bedrijfsgericht trainingsprogramma omgezet in een virtuele variant. Een logistieke uitdaging met verschillende deelnemers. Door een goede structuur in de virtuele trainingsomgeving te bouwen, hebben we een manier ontwikkeld om intensief te trainen via ‘het scherm’. Daarmee doelen we niet op het aanbieden van een webinar of tutorial, waarin de deelnemer als het ware ‘TV kijkt’ en bijvoorbeeld via de chat vragen kan stellen, maar doelen we op een ‘echte’ interactieve training door een ‘echte’ trainer in een ‘echte’ trainingssituatie.

 

Waarin zit dan die interactiviteit vanaf het scherm? Op welke wijze wordt op dit moment uitvoering gegeven aan de virtuele trainingen van de Praktijkacademie Technische Groothandel PiTtiG?

 

  • Kortere maar meer sessies van circa 2-4 uur per keer;
  • Interactief onderwijsleergesprek over ervaringen in werk en uitvoering van een vooraf klaargezette digitale opdrachtenlijn;
  • 1-2-tjes tussen trainer en deelnemer (mini rollenspel met trainer)
  • Digitale rollenspellen via break-out rooms in groepjes of met de trainer;
  • Opdrachten geven in break-out rooms en er ‘echt’ langs gaan en ‘meekijken’;
  • Digitale groepscoaching;
  • Korte online ondersteunende theorie-presentaties;
  • Online content en gestructureerde voorbereidende opdrachten;
  • Deelnemers presenteren eigen werk in virtuele klas;
  • Aanvullende vragen via de chat omgeving.

 

Na afloop lekker blijven hangen

Natuurlijk heb je binnen de virtuele training ook gewoon je koffiepauze en lunchpauze en blijven deelnemers ook ‘hangen’ om nog wat te bespreken met elkaar of met de trainer.

 

Niks leuker dan elkaar live te ontmoeten

Deelnemers zijn enthousiast over de virtuele trainingen, “het is de beste manier hoe het nu kan worden vormgegeven”, maar geven uiteraard de voorkeur aan de live trainingsomgeving waarin je elkaar ontmoet, samen doet, doet en nog eens doet en de positieve confrontatie met elkaar opzoekt. Bovenal is live training natuurlijk ook bedoeld om samen plezier te hebben, leerlol te hebben, te lachen met elkaar. Dat geeft extra energie.

 

We maken samen met jou de juiste programma-mix

Wil je ook aan de slag met vakmanschapsontwikkeling in Corona tijd, neem dan contact met ons op via https://www.praktijkacademiepittig.nl/contact/. We ontwerpen dan samen met jou een passende manier om jouw bedrijfsgerichte trainingsprogramma samen te stellen in een juiste mix, passend bij de dan geldende Corona wetgeving.