Tips om aan een beter team te werken

Tips om aan een beter team te werken

Wanneer teams actief aan teamontwikkeling werken, kunnen zij meer bereiken. Op papier lijkt dit eenvoudig, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Teams veranderen namelijk met enige regelmaat van samenstelling. Of krijgen een andere leidinggevende. Met deze 4 tips werk jij ook aan een beter team.

 1. Geef het vertrouwen een boost
  Vertrouwen ligt ten grondslag aan een succesvol team. Alleen door met elkaar om te gaan en positieve ervaringen te delen, leer je elkaar kennen. Maar hoe je dit? Breng in ieder geval veel tijd met elkaar door. Doe aan teambuilding. Plan een wekelijkse meet-up. Persoonlijkheidstesten, zoals een drijfverentest, zorgen voor net even wat extra diepgang.
 2. Los samen bestaande conflicten op
  Eenvoudig is het niet. En al helemaal niet leuk: het oplossen van problemen en conflicten. Echter, op de lange termijn kunnen juist die meningsverschillen zorgen voor teamontwikkeling. Zet daarom conflicten op de agenda en ga er eens goed voor zitten. Om goed met alle emoties om te gaan is het belangrijk om inzicht te hebben in conflict- en communicatiestijlen.
 3. Ga besluiteloosheid te lijf
  In bepaalde teams wordt veel gepraat, maar heldere besluiten blijven uit. Door besluiteloosheid komt het team niet vooruit. Bovendien kan het voor onvrede zorgen. Neem daarom een besluit, ook wanneer het niet 100% zeker is dat het besluit de juiste is. Zorg voor vervolgstappen en redelijke deadlines. Een verkeerd besluit is beter dan helemaal geen besluit.
 4. Spreek elkaar aan
  Wanneer besluiten zijn genomen en verantwoordelijkheden duidelijk zijn, kan het team aan de slag. Daarbij moet iedereen wel de verantwoordelijkheid nemen om zijn werk correct te doen. Stimuleer elkaar, bespreek de voortgang en spreek elkaar aan. En de mate waarin teamleden elkaar aanspreken, zegt veel over de volwassenheid van het team. Laat ruimte ontstaan om de manager feedback te geven.