Opleiden in Coronatijd: ja, het kan! Online vaardigheidstraining

 

“Dit was de beste online bijeenkomst die ik ooit heb gehad!”

 

Wanneer je in deze email nieuwsbrief leest dat de opleidingen en trainingen van de Praktijkacademie Technische Groothandel PiTtiG grotendeels online gefaciliteerd worden, dan kan dat geen grote verrassing zijn. Immers, onze e-learnings in combinatie met de virtual classrooms vormen al geruime tijd een stevig fundament.

Door Corona is er nóg een digitaal element toegevoegd: een online vaardigheidstraining! Diana Oranje (26, Commercieel Medewerker bij Mastermate) is als deelnemer ervaringsdeskundige. Tijd om haar eens op te bellen.

 

Goh, dat zal wel even gek zijn geweest! Een fysieke bijeenkomst die ineens online werd gehouden. Hoe kwam dat zo?
Natuurlijk werden tijdens de coronacrisis onze fysieke bijeenkomsten (tijdelijk) stopgezet. PiTtiG trainster Hiskia Westerbeek, van Kenneth Smit, kwam met het voorstel om de geplande fysieke bijeenkomst te vervangen door een digitale versie. We hebben een enthousiaste groep deelnemers met veel energie en we stonden allemaal wel open voor een nieuw avontuur. Dus, na enige afstemming qua middelen en tijden was de digitale afspraak snel gemaakt.

 

En dan de grote vraag: hoe heb je dat ervaren?

Heel goed! Nu moet ik zeggen dat Hiskia sowieso altijd alles goed voorbereidt en duidelijk uitlegt, maar ook online hield dat volledig stand. Ik lieg niet wanneer ik zeg dat dit de beste online bijeenkomst is geweest die ik ooit heb gehad!

 

Wauw, wat een mooi compliment. Waardoor kwam dat precies?
Nou over het algemeen is mijn gevoel dat het aandeel van een deelnemer niet altijd even hoog is bij een ‘online les’. Maar doordat we veel verschillende werkvormen gebruikten, bleef het eigenlijk heel afwisselend en interessant.

 

Waar moet ik aan denken bij ‘verschillende werkvormen’?
Je moet je voorstellen dat je in een online sessie ook in verschillende groepjes aan de slag kan worden gezet. Dus wat Hiskia in dit geval deed, was (na een stukje uitleg) een twee of drietal van ons groepje een opdracht meegeven waar we vervolgens separaat mee aan de slag konden gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld rollenspellen geoefend. Dat is natuurlijk wel even wennen, maar omdat je elkaar al wat langer kent, was dat heel goed te doen. Nadat je klaar was met de groepsopdracht, bespraken we de uitkomsten samen in het hoofdkanaal.

 

Dus Hiskia wist jullie ondanks de fysieke afstand tóch te motiveren!
Jazeker! De voorbereiding op de bijeenkomst hadden we natuurlijk al gedaan, want het was plaatsvervangend voor de fysieke training. Maar eerlijk gezegd heb ik niks gemist in de sessie, we hebben alles behandeld wat we wilden behandelen. De online bijeenkomst duurde gewoon een halve dag, met natuurlijk enkele koffiepauzes tussendoor. En het klinkt misschien gek, na zo lang online te hebben gezeten, maar ik kreeg ik er toch veel energie van!

 

De volgende keer alles maar online plannen?

Haha... een klein beetje relativering is misschien op z’n plaats. Mijn voorkeur ligt wel bij een fysieke bijeenkomst in de werkelijkheid. Je hebt dan toch meer interactie, je kunt beter en sneller vragen stellen, het maakt de trainingen spontaner. Online moet je toch weer steeds iemand onderbreken.

 

Maar, ik blijf het zeggen: deze online bijeenkomst was echt een succes. Het scheelt je natuurlijk ook reistijd en energie op de trainingsdag. Ik ben na de sessie gewoon weer aan het werk gegaan! Wat mij betreft was het dus zeker niet de laatste keer!

 

Diana Oranje, commercieel medewerker Mastermate.

 

Wil jij nu ook net zo’n succeservaring hebben als Diana en ook tijdens Corona tijd blijven investeren in (slim) opleiden en trainen? Neem dan contact op met marianne@praktijkacademiepittig.nl.

 

Wil je zo’n digitale training eens proberen? Klik dan hier op onze online training Gesprekstechnieken.

 

Over Mastermate

Mastermate is een technische groothandel voor bouwpartijen en bouwgerelateerde bedrijven. Ze bestaan uit zeven intensief samenwerkende familiebedrijven. ‘Landelijk opererend met regionale betrokkenheid’, is een belangrijk motto van deze krachtenbundeling. De combinatie van landelijke slagkracht met een sterke verbinding in regionale netwerken maakt de aanpak van Mastermate uniek in de branche.