meer motivatie voor je werk opbrengen: 3 essentiële tips

Meer motivatie voor je werk opbrengen: 3 essentiele tips

Je kunt meestal aan de buitenkant wel zien of iemand is gemotiveerd. Herkennen of iemand een motivatieprobleem heeft, is niet zo moeilijk, maar wat gaat er in iemand om? Wat maakt hem zo gedreven of juist lusteloos?

Wat motiveert?

Iedereen wordt door andere omstandigheden gemotiveerd. Kijk eens naar je zelf. Weet jij welke bronnen je aanboort om gemotiveerd op je werk te zijn? Weet jij door welke veranderingen in je omgeving jij je motivatie verliest? En hoe is dat voor je collega’s?

 

De behoeftepiramide van Maslow lijkt een gemakkelijk model, maar het is maar een beginnetje. Ieder individu heeft andere behoeften die voortkomen uit andere kwaliteiten.

Wat motiveert jou?

Iedereen wordt door andere omstandigheden gemotiveerd. Kijk eens naar jezelf:

  • Wat motiveert je?
  • Welke bronnen boor jij aan om gemotiveerd over de werkvloer te lopen?
  • Door welke veranderingen in je omgeving verlies jij je motivatie?

Jezelf of anderen stimuleren

Iedereen heeft andere motieven om iets te presteren; iets te doen. Als de beloning (het resultaat) groter is, zal iemand bereid zijn meer inspanningen te leveren. Voorbeelden van herkenbare motieven zijn:

  • Afwisselend werk
  • Leuke collega’s
  • Zelfstandig werken
  • Geld
  • Waardering van collega’s en leidinggevende
  • Opleiding en training
  • Reisafstand

Je medewerkers, je collega’s zijn meer bereid (gemotiveerd) om iets te doen als het werk leuk is en ze het naar de zin hebben.

Tips voor meer motivatie

Tip 1: Visualiseer het resultaat
Wist je dat degene die positieve resultaten visualiseren nog voordat deze zijn behaald, betere resultaten behalen? Niet voor niets is visualisatie een veelgebruikte techniek binnen NLP (Neuro Lingustisch Programmeren). Als je een einddoel voor ogen houdt, en daar een levendig beeld van kunt maken, dan vertel je je onderbewustzijn namelijk dat dit is waar je naar toe wilt.

Tip 2: Wat als je niet zou kunnen falen?
Demotivatie komt soms voort uit de angst om te falen. Misschien denk je wel eens: ‘wat als dit me niet lukt?’ Stel jezelf dan de vraag: ‘wat zou je doen als je niet zou kunnen falen?’ Denk na over het succes wat het je zou kunnen opleveren. En denken aan succes werkt stimulerend.

Tip 3. Begin op tijd
Een uitstekende manier om je motivatie te trainen is op tijd op te staan. Draai jezelf warm. Maak een to do-lijstje en ga over op de klussen die je die dag wilt doen.

Meer tips en vaardigheden? De Praktijkgerichte opleidingen en training van PiTtiG Logistiek bieden het.