7 tips voor betrokken medewerkers

Tevreden medewerkers presteren beter. Maar hoe kun je er als logistiek teamleider nu voor zorgen dat jouw mensen meer betrokken worden en blijven? 7 tips:


1. GEEF RUIMTE, MAAR BINNEN DE KADERS
Van voldoende support tot wederzijds respect en een luisterend oor van de directie. Wat zijn de kaders binnen jouw bedrijf? Wanneer je dit duidelijk maakt aan je team en medewerkers de ruimte geeft, kunnen initiatieven op de werkvloer pas echt tot leven komen.

2. VERANTWOORDELIJKHEDEN MOETEN DUIDELIJK ZIJN
Het lijkt zo eenvoudig, maar vaak horen medewerkers niet wat ervan hen verwacht wordt. Zorg dan ook voor duidelijkheid. Dit is nodig om gemotiveerd te blijven, maar ook om te kunnen presteren.

3. ZORG VOOR EEN HELDERE STRATEGIE
Wat is de strategie? En welke doelstellingen zijn er? Zorg dat deze met het personeel worden gedeeld. Alleen door duidelijk te maken wat het onderscheidend vermogen is van je organisatie, kunnen medewerkers worden gemotiveerd. En een enthousiaste medewerker is een belangrijke ambassadeur van je organisatie.

4. WERK SAMEN
Samenwerking is vereist op horizontaal en verticaal niveau, maar ook intern. Betrek ook de keten bij je organisatie. Met een blik naar buiten kun je kansen sneller signaleren.

5. SOCIALE INNOVATIE
Test nieuwe dingen uit en geef medewerkers de ruimte. Dit betekent niet dat je in hoogstaande techniek moet investeren, want eenvoudige organisatorische aanpassingen kunnen er ook aan bijdragen dat medewerkers prettiger kunnen werken.

6. DURF FOUTEN TE MAKEN
Durf zelf fouten te maken. Zo laat je zien dat jouw medewerkers ook fouten mogen maken. Durf bovendien taken over te laten aan uw medewerkers. Trial and error is de sleutel

7. STIMULEER GROEPSGEVOEL
Maak van een individuele daad of productiviteitsnorm een groepseffort. Samenwerken, elkaar scherp houden en inspireren zijn belangrijke succesfactoren. Zeker in groepen waar er diverse leeftijdscategorieen zijn, zorgt groepsgevoel ervoor dat men eerder is geneigd om prestaties te volbrengen.